Close

HOE TEST JE OF IEMAND GESCHIKT IS VOOR ZORG?

VOOR OPLEIDINGEN Match op branche

VOOR GHZ-ORGANISATIES Match op cliëntgroep

VOOR VVT-ORGANISATIES Match op zorgrol

 

Wil je specifiek weten wat mensen geschikt maakt voor functies bij jouw organisatie of een bepaalde opleiding? Wij duiken graag in onze data voor jouw organisatie. Neem contact op voor een workshop via consultant Ailin Haijer: a.haijer@freddify.com

VOOR VVT-ORGANISATIES

Freddify brengt werkzoekenden in contact met zorgorganisaties. Als “zij-instromers” zijn ze een waardevolle oplossing voor nijpende personeelstekorten, mits zij de juiste persoonlijkheid hebben voor de zorg.

 

In die kanttekening geloven wij heilig. Net zo serieus als we op de bres springen voor de zij-instromer, pleiten we ook voor de noodzaak om hem of haar eerst goed te testen. Neem alleen mensen aan met de persoonlijkheid voor de zorg. Mensen zonder aanleg, pakken werkzaamheden niet snel op of halen er geen energie uit. Dat voelt niet goed. De motivatie wordt steeds lager; verzuim of verloop volgt.

 

Verspilling van geld en energie dus. (Wist je dat een verzuimende medewerker minimaal 250 euro per dag kost?). Ondertussen worden de medewerkers er niet beter van. Een slecht motiverende collega slurpt energie en cliënten hebben niets aan mensen die het werk niet leuk vinden.

 

Zij-instromers met het juiste persoonlijkheidsprofiel ontwikkelen zich compleet anders. Ze zijn continu bezig met competenties waarvoor ze ook echt aanleg hebben. Ze groeien. Ze passen bij de organisatie. Ze ontvangen waardering. Wie zou daar niet blij van worden?

 

Maar hoe weet je of een zij-instromer wel of geen aanleg heeft?

 

Wij pakken het op een gedegen manier aan; onze methode is gebaseerd op de psychologie en ervaringsdeskundigen uit het veld. Hier een stapsgewijze uitleg hoe wij uiteindelijk komen tot onze uitslag “Geschikt voor Zorg”.

Aanmelden

DE COMPETENTIEGEBIEDEN

Het beroepsprofiel voor een zorgmedewerker in 2020 is door bijna 1000 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten samengesteld. Die profielen zijn op hun beurt weer besproken met andere experts zoals brancheorganisaties, vakbonden, onderwijsorganisaties, ministeries, patiënten, artsen en paramedici. Kortom, het draagvlak voor de inhoud van dit beroepsprofiel is breed.

 

Onder het beroepsprofiel “Zorgkundige” vallen zeven competentiegebieden, eigenlijk de diverse rollen,gebaseerd op de Canadese CanMEDS systematiek. Deze competentiegebieden zijn het uitgangspunt van onze test “Ben je geschikt voor zorg?”

 

Onder het beroepsprofiel vallen zeven competentiegebieden, eigen diverse rollen, gebaseerd op het Canadese CanMEDS systematiek. Deze competentiegebieden zijn het uitgangspunt van onze test “Ben je geschikt voor zorg?”

 

Een van de rollen is de vakinhoudelijke “Zorgverlener”. Dit competentiegebied moeten zij-instromers on the job ontwikkelen. Wij testen iemands aanleg voor de andere zes competentiegebieden, ofwel hoe zal deze zij-instromers zijn als:

 

  • Professional en kwaliteitsbevorderaar
  • Communicator
  • Organisator
  • Samenwerkingspartner
  • Reflectieve professional
  • Gezondheidsbevorderaar

Animatie over afwisseling

BIJBEHORENDE BIG FIFTY COMPETENTIES

Wij vertalen deze zes gebieden naar competenties uit de Big Fifty persoonlijkheidstest. Dit is een wetenschappelijke afgeleide van de meest gebruikte persoonlijkheidstest ter wereld: de Big Five. De Big Fifty vertaalt iemands persoonlijkheidsprofiel op de vijf factoren (Neuroticisme, Extraversie, Openheid, Aanpassen en Consciëntieusheid) naar vijftig competenties. Hieronder zie je de competenties uit de Big Fifty die wij hebben toegewezen aan ieder competentiegebied.
  • Professional en kwaliteitsbevorderaar
    • Resultaatgerichtheid // Focus op details
  • Communicator
    • Inlevingsvermogen // Luisteren
  • Organisator
    • Plannen en organiseren // Stressbestendigheid
  • Samenwerkingspartner
    • Netwerken // Sociabiliteit
  • Gezondheidsbevorderaar
    • Klantgericht // Voortgangscontrole
  • Reflectieve professional
    • Zelfontwikkeling // Coachen

Enkele vragen uit de test

GESCHIKT VOOR ZORG

De competentie onderzoeken wij door middel van onze psychologische Big Fifty test. Maar wanneer is een score hoog of laag? Met andere woorden wanneer is iemand “Geschikt voor zorg?”

 

Dit bepalen wij door middel van een normgroep van mensen die nu in de zorg werken. Zij hebben dezelfde test ook gedaan. Hun resultaten bepalen de score vanaf wanneer wij het aandurven om te zeggen: Deze persoon is geschikt.

 

Natuurlijk is iedere zorgorganisatie anders. Wij raden daarom iedere zorgorganisatie aan minimaal 200 van hun eigen medewerkers onderdeel te laten worden van deze normgroep, het liefst een representatieve groep die de norm uitstraalt voor collega’s. Zo weten zij zeker dat ze niet alleen mensen krijgen die passen bij de zorg, maar ook bij hun organisatie.

 

De uitslag

 

De uitslag geeft aan of iemand “Geschikt is voor zorg” en hoe iemand op ieder competentiegebied scoort: hoger, gemiddeld of lager dan de normgroep? We vinden dat iedereen wel een ontwikkelpunt mag hebben, dus wellicht scoort iemand niet op ieder gebied even hoog. Sommige rollen zijn wel belangrijker dan anderen, dus die wegen we zwaarder mee in onze overweging of iemand geschikt is. Op basis van input van zorgorganisaties gaat dat om de communicator, de samenwerkingspartner en de kwaliteitsbevorderaar.

 

We vinden het onderzoek van V&V2020 nuttig en we hebben er veel aan te danken. Alleen zijn we bang dat zij-instromers zich laten afschrikken door zakelijke termen zoals de reflectieve professional. Daarom hebben wij in de uitslag de competentiegebieden van V&V2020 vertaalt naar “laagdrempeliger” taalgebruik, waar iedereen zich in kan vinden. Dit verandert niets aan de inhoud van wat wij uittesten.

 

Hieronder de vertaling van de V&V2020-gebieden naar onze omschrijving:

Communicator = Praten en luisteren

Samenwerkingspartner = Samenwerken

Reflectieve professional = Groeien

Organisator = Regelen

Gezondheidsbevorderaar = Actie ondernemen

Professional en kwaliteitsbevorderaar = Goed werk leveren