Close

6 REDENEN WAAROM JE ALS TWIJFELENDE STUDENT EEN TUSSENJAAR MOET NEMEN

Studeren. Ons werd beloofd dat het de tijd van je leven zou zijn: feesten, alcohol, een seksuele ontdekkingsreis en zo nu en dan een tentamen, en als je die niet haalt, krijg je de volgende keer gewoon weer een nieuwe kans. De werkelijkheid is anders. De seksuele ontdekkingsreis blijkt hooguit een blokje om, en na een maand feesten schreeuwt je lichaam dat je onmiddellijk moet kappen met dit rock ’n roll bestaan.

 

Er was niemand die ons waarschuwde voor burn-outskeuzestress en depressies. Zelfs vrijmoedige tieners op de middelbare school kampen tegenwoordig met burn-out en stressverschijnselen. Toch is de kans groot dat je na je middelbare school doorraast naar het studentenleven. Een tussenjaar wordt door het ouderlijke gezag meestal niet toegejuicht, maar is zo’n vreemde gedachte nog niet. En wel om de volgende redenen.

1. JE KENT JEZELF NOG NIET

Als je van de middelbare school afkomt, is de kans groot dat je nog op zoek bent naar jezelf. De laatste vijf jaar heeft vooral in het teken gestaan van jouw schoolcrush, het leven zo zuur mogelijk maken van je ouders en docenten en het grote vraagstuk: “Hoe word ik populair?” In de middelbare schooltijd heb je geen tijd voor spirituele luistersessies, persoonlijkheidstesten of filosofische theorieën. Je hebt wel andere dingen aan je hoofd. En dan sta je aan het eind van je laatste jaar opeens voor één van de belangrijkste keuzes van je leven: wat ga je studeren?

2. JE HEBT DE LEEFTIJD

Als achttienjarige sta je nog onbevangen en vrijmoedig in het leven. Je hebt geen minimensjes waar je verantwoordelijk voor bent, geen hypotheek waar je de komende dertig jaar nog aan vastzit – je bent nog young, wild and free. Daarnaast is het iets meer sociaal aanvaardbaar als je na je studie een wereldreis gaat maken, dan wanneer je op je 35e besluit je kinderen en man achter te laten en een Instagram-account te beginnen tijdens je reis door Afrika.

3. KEUZESTRESS WORD JE BESPAARD

We hebben honderden studiekeuzes, oneindige carrièremogelijkheden, tv-programma’s, kleding, gadgets en levensstijlen. Dat klinkt positief, maar het tegendeel is waar. Het ruime assortiment aan voeding (alleen voor brood hebben we al de keuze uit tientallen verschillende producten) maakt millennials de meest kieskeurige eters ooit. Ook de talrijke studie- en carrièrekeuzes hebben gevolgen: op het hbo en wo switcht ruim 1 op 6 studenten van opleiding en bijna 60% van de werkende millennials is al overgegaan tot een ander beroep. Ondanks het verlangen naar meerdere mogelijkheden, toont onderzoek aan dat millennials last hebben van keuzestress. Hoe meer opties we hebben, des te meer spijt we hebben van onze keuzes. Een goede reden om jezelf beter te leren kennen, zodat je volledig achter je keuzes kunt staan.

4. DE CIJFERS ZIJN DUIDELIJK VOOR EEN TUSSENJAAR

De cijfers spreken in het voordeel van studenten die eerst een tussenjaar hebben genomen. Onderzoek toont aan dat ze hogere cijfers halen, meer betrokkenheid tonen, minder kans hebben op studievertraging en een duidelijker beeld hebben van hun ambities. Daarnaast neemt de kans dat je gelukkig bent met je carrière in de toekomst toe met 75%.

5. JE HEBT TIJD OM NA TE DENKEN

Of je nou door Azië trekt of besluit om een jaar lang thuis tot rust te komen; aan tijd heb je geen gebrek. Als je een urenlange busreis door India moet maken en de enige twee opties zijn: naar buiten staren of met de andere vijftig busreizigers een Bollywood-film kijken, kies dan voor het eerste. Staar naar buiten en graaf in je bewustzijn. Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt in het leven, waar je gelukkig van wordt, wat je talenten en valkuilen zijn en wie je bent. Dit hoeft natuurlijk niet per se in een Indiase bus. Je kunt ook in Nederland door de natuur slenteren. Als je de tijd maar besteedt door na te denken over jezelf, en niet door urenlang naar kattenfilmpjes te staren.

6. STEVE JOBS EN J.K. ROWLING DEDEN HET OOK MOET IK NOG MEER ZEGGEN?

Steve jobs