Freddify

FORMULEER JOUW PERSOONLIJKE MISSIE

WAAROM EEN PERSOONLIJKE MISSIE?

Even een paar getallen: we worden gemiddeld zo’n 85 jaar oud, we zitten 20 jaar in de schoolbanken (cursussen meegerekend), we verslapen 30 jaar van ons leven (dat is ongeveer een derde deel van ons leven), we werken tegenwoordig 47 jaar van ons leven (en dat neemt toe in de mate dat we gemiddeld ouder worden), en in de resterende tijd zijn we mantelzorger, vader of moeder, lid van een club, familielid, vakantieganger.

 

Toen we nog jager-verzamelaars waren, leefden we eigenlijk met de dag. We slenterden rond op zoek naar alles wat eetbaar zou kunnen zijn aan planten, knollen en vruchten. We vingen die dieren die niet veel harder liepen dan wijzelf en net als leeuwen en apen brachten we de rest van de tijd door met luieren. Daarna kwam de agrarische revolutie. Nadat wij als mensen overgingen naar het domesticeren van dieren en het planten van voedsel, moesten we steeds harder gaan werken. We hielden maar weinig tijd voor onszelf over. In het zweet des aanschijns moesten we voor ons voedsel zorgen. Dat is eigenlijk niet meer veranderd.

 

Kijk naar de mens van nu. We besteden een steeds groter deel van ons leven aan werk. Mag ik dan stellen dat hopelijk die 47 jaar werken ook enig plezier zal brengen? Maar hoe vind je werk dat je plezier oplevert? En misschien nog wel belangrijker: hoe houd je dat plezier vast? Het antwoord luidt: door te weten wie je bent, wat je kan en wat je wil. Wij noemen dat: weten wat jouw persoonlijke missie is.

 

Je moet daarbij op zoek naar de antwoorden op de vraag: “Wat heb ik genetisch meegekregen aan mogelijkheden, wat heb ik er mee gedaan en hoe ga ik die mogelijkheden in de toekomst inzetten?” en daarnaast het antwoord op de vraag: “Wat maakt dat ik het werk dat ik doe leuk (of niet leuk) vind?”

HOE FORMULEER JE JOUW PERSOONLIJKE MISSIE?

Je krijgt vooral energie van die activiteiten of werkzaamheden die passen bij wat je van nature hebt meegekregen: je talenten en natuurlijke competenties. Bovendien moeten deze werkzaamheden passen bij je persoonlijkheid en bij wat jij belangrijk vindt in jouw leven (balans werk-privé).

 

Zelfkennis is dus noodzakelijk om tot een goede persoonlijke missie te komen. Wat moet je van jezelf weten? Welke talenten heb jij, waar ben jij van nature goed in (natuurlijke competenties) en wat zijn jouw typerende persoonseigenschappen? Daarnaast moet je onderzoeken waar je energie van krijgt. Dat doe je door bijvoorbeeld je hobby’s te benoemen en te verwoorden waarom je van deze activiteiten energie krijgt.

DE FORMULE

Als je dat duidelijk hebt, dan werken we met de volgende formule:

MISSIE= 3T + 3C + 3P

Om dit op te stellen, kun je dit in twee stappen aanpakken.

 

Stap 1: Kies drie talenten, drie competenties en drie persoonseigenschappen waarmee je de komende vijf jaar zou willen werken.

Om het iets duidelijker te maken, delen we graag een voorbeeld:

 

  • Talenten: communicatief vermogen, spiritualiteit en empathisch vermogen.
  • Competenties: coachen, inzicht geven en kennis overdragen.
  • Persoonseigenschappen: respectvol, helpend en verbindend.

 

Stap 2: Componeer met deze woorden een zin die begint met:‘Ik ben ervoor om met…….’, of ‘Ik ben iemand die…..’.

Als voorbeeld heeft Fred Kok zijn missie opgesteld aan de hand van deze formule.

De persoonlijke missie van Fred Kok is: “Ik ben ervoor om mijn communicatief vermogen, empathie en spiritualiteit in te zetten om een band op te bouwen met mensen/medewerkers/organisaties. Ik wil naar hen te luisteren en hen met respect een stap verder te helpen in hun ontwikkeling. Dit doe ik door ze te coachen, inzicht te geven in zichzelf en mijn kennis over te dragen.”

Zoals je ziet kan ik deze missie uitdragen als loopbaancoach, maar ook als oprichter van Freddify, psycholoog, HR-medewerker, trainer of studieadviseur. In al van deze banen zou ik gelukkig zijn: ik vervul immers mijn persoonlijke missie.

 

Het blijkt dat 25% van onze werkende bevolking niet echt blij is met wat ze doen. Hoog tijd dus om eens goed over jezelf na te denken. Als je ziet dat je eigenlijk veel te ver van jezelf bent afgedreven is het tijd om actie te ondernemen! Doe het Loopbaanprogramma van Freddify om achter jouw missie te komen.

Ga aan de slag met jouw persoonlijke missie

WAT DOE JIJ MET JOUW PERSOONLIJKE MISSIE? HEB JE HELDER WAT DIE IS?

Door: Fred Kok