Close

EEN FUNCTIEPROFIEL VAN DEZE TIJD

Als de arbeidsmarkt krap is moet je alles uit de kast halen om talent aan te trekken. Misschien denk je al aan employer branding met social media, referentieprogramma’s of showcase website. Maar vergeet alsjeblieft niet het allerbelangrijkste: een aansprekend functieprofiel!

In bijna alle gevallen is dat waar de sollicitant – jong of oud – als eerst naar kijkt. Het functieprofiel is dus een uitgelezen kans om personeel aan te trekken. Als je een hippe site hebt, maar je gebruikt nog oude vacatureteksten, dan verlies je de strijd om talent: de meesten checken immers eerst de vacature en dan pas andere bedrijfscontent.

EEN MODERN FUNCTIEPROFIEL

Dus hoe schrijf je een modern functieprofiel dat past bij deze tijd en de nieuwe generatie aanspreekt? Van ons een paar tips per onderdeel.

HET ONDERDEEL: FUNCTIETITEL
ONZE TIP: KIES EEN FUNCTIETITEL WAAROP MENSEN ZOEKEN

Men zoekt tegenwoordig hun nieuwe baan vooral online. “O nee”, zucht je nu, “gaat deze blog zulke open deuren intrappen, want dan houd ik nu op met lezen”. Dan vraag ik jou: Doe jij al alles om uw vacature te optimaliseren voor online?

 

Als jouw doelgroep online naar banen zoekt, gebruiken ze Google. Zij voeren een bepaald zoekwoord in en Google geeft ze de meest relevante antwoorden. Dat betekent dat jouw functietitel deze zoekwoorden moet omvatten. Op kwfinder.com of de keyword planner van Google kun je vinden welke vacatures het meest gezocht worden. Creatieve, originele functietitels zijn dus leuk, maar niet slim voor de Search Engine Optimization (SEO) van jouw vacatures.

 

[Voorbeeld: Communicatiemedewerker wordt per maand 320 keer vaker gezocht dan Company Story Teller.]

HET ONDERDEEL: FUNCTIEOMSCHRIJVING ONZE TIP: KIJK OOK NAAR LATER

Loopbanen zijn tegenwoordig dynamisch. Slechts een kwart van de Europese werknemers verwacht in zijn huidige baan te blijven. De oorzaak? Deze ligt zowel in de eisen van de nieuwe generatie als de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt. Functies veranderen snel, maar ook werknemers zoeken steeds meer afwisseling in hun loopbaan. Zij willen continu dáár zijn waar ze met hun sterke eigenschappen de meest waarde toevoegen.

 

Het is daarom slim om een functieprofiel anticiperend op te stellen. Dat doe je bijvoorbeeld door alvast vooruit te lopen op diverse rollen die een aangenomen kandidaat kan vervullen. In de openstaande functie, maar ook in de toekomst. Welke mogelijkheden zijn er om de functie eigen te maken? Hoe kan de baan zich ontwikkelen in de toekomst?

 

Een anticiperende functie tekst heeft drie voordelen:

 

– Je laat zien dat je als werkgever voorbereid bent op de toekomst en dat medewerkers daardoor bij jou veilig zijn.
– Je toont dat je mensen in hun kracht wil zetten en oog hebt voor het individu.
– Je zorgt ervoor dat u mensen aantrekt die niet enkel voor de functie van nu geschikt zijn, maar duurzaam inzetbaar zijn in de organisatie.

 

[Voorbeeld: als junior subsidieadviseur leer je eerst de ins & outs van het subsidiewerk. Het is in de begintijd belangrijk om alles te weten over subsidies en een goede relatie met de klant op te bouwen. Daarna kan je doorgroeien in een rol die jou het beste ligt. Sommige adviseurs ligt het inhoudelijk werk uiteindelijk beter, anderen bevalt juist het klantcontact. Bij ons mag je ontdekken waar je het meest gelukkig van wordt.]

 

[Voorbeeld 2: De functie van inkoper verandert continu en we ontwikkelen steeds meer slimme technologie om het proces te optimaliseren. Je moet dus tech-savvy zijn en het leuk vinden om te sparren met ons IT team over hoe de technologie beter kan. Je zal in de toekomst steeds meer een spil in het web worden tussen IT, klanten, leveranciers en marketing.]

HET ONDERDEEL: FUNCTIE-EISEN
ONZE TIP: ZOEK EEN GOEDE KANDIDAAT, NIET EEN GOED C.V.

Een starter die enkele jaren ervaring heeft met het leiden van projecten, SCRUM, agile werken en certificaten in PRINCE2 en buitenlandervaring? Zulke vacatures worden al jarenlang verguisd. Binnenkort zijn ze echt uitgestorven. Dan zijn de rollen namelijk omgekeerd en moet jíj de sollicitant overtuigen om aan tafel te gaan, in plaats van andersom.

 

Voor organisaties met openstaande vacatures is het dus verstandig het net wijder uit te gooien. Een wijder net betekent meer sollicitanten. Uiteraard wil je nog wel de juiste sollicitanten trekken. Je hebt geen zin in meer kaf dan koren in uw mailbox. Maar let op: minder eisen aan de ervaring van de kandidaat kan juist betekenen dat er betere kandidaten binnenkomen. Als je goed begrijpt welke personen je nodig hebt om jouw ambities te realiseren kunt je zoeken naar deze competenties. Uiteindelijk is persoonlijkheid de beste indicatie van hoe goed iemand past bij een organisatie en de rol. Functietaken kan men aanleren. Een ander karakter niet.

 

[Voorbeeld: We zoeken iemand die net als wij ontzettend resultaat-gedreven is. Iemand van het kaliber niet lullen maar poetsen. Van lange meetings word je kriebelig. Het gaat toch om het goed uitvoeren van je werk! Dat wil je elke dag goed doen; mooie resultaten halen en met een bevredigend gevoel de deur achter je dicht doen. Het lukt je vaak omdat je nauwgezet bent, gestructureerd en goed de zin van de onzin kan scheiden. Als je daarvoor met nieuwe technologie moet werken ontloop je dat niet. In tegendeel: je duikt in nieuwe toepassingen en maakt het je eigen. Zodat je weer snel kunt gaan voor het optimale resultaat.]

HET ONDERDEEL: DE ARBEIDSVOORWAARDEN
ONZE TIP: BIED AAN WAT UW DOELGROEP OOK ECHT ZOEKT

Om te weten welke aspecten je moet uitlichten in de functieomschrijving wil je eerst weten wat de doelgroep zoekt. Vooral de jongere doelgroep, die nu massaal op de arbeidsmarkt komt. Ok, dus… veel borrels, volop perks en een informele sfeer? Dat is immers waarom de grootste jonge talenten kiezen voor Google en Netflix, met hun gratis eten en coole kantoren?

 

Dat is groot misverstand. Voor iedere generatie geldt hetzelfde; zij willen inspirerend management, een goede manager en veel groeimogelijkheden. Het blijkt dat die jonge generatie toch eerder voor Netflix kiest vanwege Reed Hoffman dan voor de onbeperkte vakantiedagen.

wat is belangrijk te benadrukken in een functieprofiel

Een paar aspecten die je dus het beste kunt uitlichten:
– Voor wie en met wie de sollicitant gaat werken. Waarom zijn dit interessante personen om mee te werken? Wat kan sollicitant van hen leren?
– Het management en hun visie. Waarom zijn ze goed? En opnieuw… wat kan de sollicitant van hen leren?
– De doorgroei- en leermogelijkheden. Hoe kan hun baan er over 3 jaar uitzien?

[VOORBEELD: JE WERKT IN HET SECURITY TEAM SAMEN MET 20 ANDERE TEAMLEDEN. IEDEREEN HEEFT OP HOOG NIVEAU GEWERKT IN DATA SECURITY, BIJ GROTE BANKEN OF BIJ DE (BUITENLANDSE) OVERHEID. SAMEN HEET HET TEAM VERSTAND VAN: ENCRYPTION, DATA MASKING, DATA ERASURE, BIG DATABASES. JE DIRECTE MANAGER IS JAN DE MOL, DIE 20 JAAR BIJ DE AIVD HEEFT GEWERKT EN IN DIE HOEDANIGHEID DE EERSTE HACKERS HEEFT GEVANGEN. JE ZULT ZIJ AAN ZIJ MET HEM WERKEN AAN HET PROJECT OM HACKERS TEGEN TE GAAN DIE OVERHEIDSINSTELLINGEN AANVALLEN.]

ONDERDEEL: OVER ONS
ONZE TIP: ZET DE ORGANISATIE OP DE VOORGROND

Wat veel bedrijven nog vaak doen, is dit onderdeel naar beneden moffelen. Onderzoek naar de nieuwe generatie wijst echter uit dat zij allereerste kijken naar het bedrijf. Wat voor een bedrijf is het, wat maken of leveren ze, wat verkopen ze, wat is hun missie? Om dit te begrijpen moet je dit weten: Voor millennials is een baan niet gewoon een baan. Zij zien een baan als hun manier om zingeving te geven aan hun leven. Om die reden is het voor millennials ontzettend belangrijk dat ze zich kunnen identificeren met wat het bedrijf doet.

wat zet je in je functieprofiel

Laat daarom als allereerste zien wat de missie en waarden van jouw organisatie zijn. Als dat aanspreekt, leest de millennials echt wel door naar de rest.

VOORBEELD:

dopper over ons