Freddify

DE FREDDIFY METHODE

Twijfel je weleens over het pad dat je bewandelt? Dan zijn vraagstukken als ‘wat is mijn doel in het leven?’, ‘wat is mijn droombaan?’ en ‘wat is mijn missie?’ jou niet onbekend. Misschien droom je wel over een nieuwe carrière, of heb je een baan waar je zondagavond steevast depressief van wordt, omdat het uitzicht van een nieuwe werkweek gelijkenissen vertoont van een donkere put. Tijd voor verandering dus. Te beginnen bij het beter leren kennen van jezelf.

 

De Freddify-boom helpt daarbij. Onze boom representeert een methode om te ontdekken welke loopbaan het best bij je past. Door niet enkel te kijken naar wat je wil, maar ook door de huidige situatie en jouw verleden in ogenschouw te nemen. Onze methode is logisch opgebouwd. Het heeft drie onderdelen: het zijn, het doen en het willen. Ieder onderdeel helpt je uiteindelijk een pad te kiezen dat het best bij je past.

WIE JE BENT

Het onderzoek begint bij wie je bent: het zijn. De meest onveranderlijke persoonseigenschappen ontstaan al bij de geboorte en ontwikkelen zich verder in de jeugd. Welke eigenschappen heb je bijvoorbeeld meegekregen van je voorouders? En welke momenten in je leven waren bepalend voor hoe je bent gevormd? Door hierop te reflecteren, kun je jezelf beter leren kennen. Als jouw moeder en haar ouders allemaal sociaal waren, dan snap je dat dit een eigenschap is die bij jou in het DNA zit. Een persoonlijkheidstest zoals de Big Five of een IQ-test geeft je nog meer objectieve inzichten met welke typerende persoonseigenschappen jij het moet doen. Want wie je bent, dat kun je niet veranderen.

HOE JE DOET

Met inzichten in wie je bent, wordt het direct een stuk duidelijker waarom en hoe je bepaalde dingen doet. In dit tweede onderdeel kijk je naar jouw kwaliteiten, gedrag, valkuilen en functies. Op dit niveau raden we je aan goed te kijken naar het werk en de projecten die je al eerder hebt gedaan. Dit gaat echt over het evalueren van dingen die je hebt meegemaakt. Een belangrijk aspect hierbij is dat je ook naar de mening van anderen vraagt. Vaak zien anderen kwaliteiten en valkuilen waar je zelf in eerste instantie niet aan denkt.

WAT JE WIL

Met kennis uit de eerste twee fasen kunnen we de (groei)mogelijkheden in kaart brengen. Als je veel over jezelf weet, kun je gaan nadenken wat je wil. Dit kun je doen door te onderzoeken waar je echt energie van krijgt. Als jij vergaderen leuk vindt, vraag jezelf dan af waarom je dit leuk vindt. Misschien is het wel omdat jij het prettig vindt om te brainstormen. Of juist omdat je het prettig vindt om samen te werken. De energiegever is bij bovenstaand voorbeeld dus niet vergaderen, maar de onderliggende activator. Als de energiegever samenwerken is, kun je het best in de sociale hoek zoeken. Is de energiegever brainstormen? Dan kom je wellicht in een creatief bedrijf beter tot je recht. De energiegever bepaalt uiteindelijk welke richting je opgaat.

 

Je kunt pas doelen stellen als je weet wie je bent, wat je nu doet én wat je wil. Deze doelen noemen wij de persoonlijke missie. Na het doorlopen van de drie stappen in de Freddify-boom kun je jouw persoonlijke missie formuleren: Wat wil jij bijdragen aan teams, organisaties of de samenleving met de unieke talenten en eigenschappen die jou zijn meegegeven en de competenties die je hebt ontwikkeld? Over deze persoonlijke missie lees je volgende week meer in onze blog.