Close

WAT WIL IK WORDEN? 7 DO’S EN DON’TS OM ACHTER JE DROOMBAAN TE KOMEN

“En wat wil jij later worden?” De kans is vrij groot dat je deze vraag voor je melktandjes hebt gehad en de kans is nog groter dat je hebt geantwoord met “superheld”, “zangeres” of “tovenaar”. Nu, decennia later, moet je echter realistisch zijn en inzien dat deze dromen niet haalbaar zijn. Daarnaast zal men niet meer zo snel aan een dertiger vragen wat hij/zij later wil worden.

 

Toch zou het zo slecht nog niet zijn als deze vraag op latere leeftijd wordt gesteld. En dan vooral aan de millennial. Van deze groep mensen, geboren tussen 1980 en 1995, is namelijk maar 29% geëngageerd met zijn of haar werk. Het zou daarom veel logischer zijn om aan iemand van 30 te vragen wat diegene wil worden, dan aan een kind van 5. Om nu wél een weloverwogen antwoord te kunnen geven op deze vraag, zijn er aantal dingen die je moet doen – en een aantal die je vooral niet moet doen.

 

1. Zet jezelf op de eerste plaats


Normaal gesproken zou ik niet zo snel zeggen dat je egoïstisch móet zijn, maar als je jezelf blijft wegcijferen voor anderen, kom je er nooit echt wat jij nou écht wil. Stel jezelf eens de vraag wat je zou doen, als je lak zou hebben aan de verwachtingen van ouders, vrienden en de maatschappij. Zou je dan nog hetzelfde doen als wat je nu doet?

 

Pas met deze mindset kun je iets vinden waar jij gelukkig van wordt. Het is jouw leven en je krijgt er maar één. Wees dus vooral een beetje egoïstisch.

 

2. Denk buiten het kader


Zodra je als zuigeling op aarde terecht komt, word je in een bepaald hokje gestopt. Vaak ga je op de sport die je ouders ook deden, je wil op school vooral niet gek gevonden worden en tot je dertigste doe je bijna alles wat er van je wordt verwacht. Je moet vooral je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken, want dan word je kop eraf gehakt.

 

Maar met deze “levensvisie” zal je nooit excelleren. Je zult hooguit excelleren in normaal zijn. Om erachter te komen wat je écht wil worden, moet je al de muren doorbreken en verder kijken dan de norm. Of om in de woorden van Ramses Shaffy te spreken:

 

Vraag niet elke dag,
van je korte bestaan.
Hoe hebben m’n pa en mijn grootpa ‘t gedaan.
Hoe doet “˜t m’n neef of hoe doet “˜t m’n vriend.
En wie weet hoe of dat dan de buurman weer vindt.
En wat heeft het fatsoen voor geschreven.
Mens, durf te leven

3. Wees eerlijk tegen anderen


Ga je de bovenstaande adviezen ten uitvoer brengen, maar wil je ook niet iedereen in shock brengen? Wees dan open en eerlijk tegen de mensen die dicht bij je staan. Dat je aan jezelf moet denken, wil niet zeggen dat je iedereen moet afstoten. De mensen die je altijd hebben gesteund, hebben het recht om van je plannen te weten.

 

4. Ken jezelf


Het is geen hoger wiskunde, maar wordt toch vaak vergeten door mensen: om te weten wat je wil worden, moet je jezelf kennen. Om te testen of je jezelf genoeg kent, moet je een diepgaand verhaal over jezelf kunnen vertellen, waar je antwoord op de volgende vragen geeft:

 

– Welke skills en talenten maken jou uniek?
– Wat maakte je gelukkig als kind?
– Wat wil je bereiken in het leven?
– Wat maakt je diepongelukkig?
– Waar sta je om bekend?

 

Pas als je overtuigende antwoorden op deze vragen kunt geven, kun je kijken naar hetgeen wat je wil worden.

 

dont-1-300x300

5. Gooi niet alles weg


Dat je op het moment niet tevreden bent met je baan, wil niet zeggen dat álles rot is. Er is een reden geweest waarom je in eerste instantie geïnteresseerd was in deze baan. Wat was dat en waar word je nu enthousiast van? Neem deze punten mee in de zoektocht naar je volgende baan.

 

6.  Geef niet te snel op


Voor niets gaat de zon op. De juiste loopbaankeuze kiezen, is een proces van de lange adem. Er zullen verkeerde keuzes gemaakt worden, de situatie zal soms uitzichtloos lijken, soms zal je je somber voelen en twijfelen over jezelf en de zure appel kan in het begin behoorlijk zuur zijn, maar uiteindelijk zal je er de vruchten van plukken. Geef dus niet op als het even tegenzit, want een duurzame loopbaan waar je gelukkig van wordt, is de enige manier om werken weer leuk te maken.

 

7. Wees niet te onrealistisch


Dromen mag. Nee, sterker nog: dromen moet. Maar een scheutje realisme op z’n tijd kan ook geen kwaad. Werken is nou eenmaal niet altijd leuk. Ook met een leuke baan, zal je op maandagochtend niet op willen staan. We leven niet in een musical waar vogeltjes zingen en men dansen uit bed stapt. Het leven is nou eenmaal soms geen zak aan. Het werkleven is hier geen uitzondering op. Wees dus realistisch in de doelen die je stelt, want anders word je geheid teleurgesteld.

 

Maar wat het belangrijkste is: het is NOOIT te laat. Doe Freddify om jezelf weer te ontdekken!