Freddify

DE 5 ZAKEN WAAR MENSEN LATER HET MEESTE SPIJT VAN HEBBEN

Vijf zaken waar stervenden spijt van hebben als het om hun leven gaat:

 

  1. Had ik maar mijn eigen leven geleid en niet dat wat anderen van mij verwachtten
  2. Had ik maar minder hard gewerkt
  3. Had ik mijn gevoelens maar meer geuit
  4. Was ik maar in contact gebleven met mijn vrienden
  5. Ik wou dat ik mezelf wat meer gelukkig had gevoeld

1. HAD IK MAAR MIJN EIGEN LEVEN GELEID

De eersten die van alles van je verwachtten waren je ouders. Hij is pas twee, maar hij telt al tot vijf..knap hè, nou zeg, wat is dit voor een rapport..jij kunt toch echt veel beter…als je naar het VWO wil, zul je toch echt beter je best moeten doen..met die studie ga je toch echt geen geld verdienen, als ik jou was zou ik economie doen….Ik weet nou niet of dat wel de goede partner voor je is…
Welke ben jij in je leven tegengekomen? In hoeverre leid jij het leven dat anderen van je verwachten? Welke keuzes in je leven tot nu toe waren echt de jouwe en werden niet gedreven door wat anderen ervan vonden of omdat het in jouw gevoel niet anders kon op dat moment? Denk eens aan het werk dat je doet. Ben je daar nu in gerold, of is het nu het werk dat je echt wilde doen. Als je droomt over je droombaan, is dan wat je aan het doen bent die baan? Ooit wel eens nagegaan waar je echt energie van krijgt in werk? Het is nu nog niet te laat.

2. HAD IK MAAR MINDER HARD GEWERKT

Hard werken is een beleving. Er zijn mensen die 60 uur per week werken en het niet als hard werken beleven, er zijn er ook die 32 uur per week werken en het gevoel hebben na de werkweek bekaf te zijn. Natuurlijk kent fysiek zwaar werk zijn limieten en tegelijkertijd blijkt dat plezier hebben in het werk dat je doet, de beleving van hard werken anders te maken Als je technisch talent hebt, van nature resultaatgericht bent en graag met je handen dingen doet, zou ik van een administratieve kantoorbaan afzien, ondanks dat je het kunt en er mogelijk zelfs voor bent opgeleid. Maar levert dat werk je dan ook energie op?

Als je na een werkdag moe, maar je ook voldaan voelt, dan is de beleving van hard werken anders. Als je moe maar niet voldaan thuiskomt, dan ben je na een week…maand…of jaar opgebrand.

3. HAD IK MIJN GEVOELENS MAAR MEER GEUIT

Het is een bekend gegeven dat ons gedrag voor 95% gestuurd wordt door ons gevoel. En wat blijkt..het is verduveld lastig om je emoties en gevoelens te verwoorden. Is het daarom dat we het met bloemen zeggen: “Ik hou van je”, “Ik mis je”, “Ik ben verdrietig, omdat je er niet meer bent”, “Ik verlang naar je”, “Hoop dat je het fijn vindt in je nieuwe huis”, “Fijne verjaardag”, “Dank dat we uitgenodigd zijn”. Welke gevoelens we allemaal niet met bloemen uitdrukken. Ga eens voor jezelf na hoeveel keer op een dag je jouw gevoel onder woorden hebt gebracht? Er gaan vaak heel veel dagen voorbij zonder gezegd te hebben tegen jouw geliefde: “Ik hou van jou”.

4. WAS IK MAAR IN CONTACT GEBLEVEN MET MIJN VRIENDEN

Echte vrienden zijn vaak op maar één hand te tellen. Ze zijn er voor jou en jij bent er voor hen op het moment dat je elkaar nodig hebt, je onderneemt samen dingen, je deelt, discussieert, hebt pret en eet met elkaar.  En hoeveel tijd maak je echt voor elkaar. We worden geabsorbeerd door de dagelijkse dingen en het werk. We moeten in onze agenda kijken en maken een afspraak. Op onverwachte momenten bij elkaar binnen vallen, lijkt er niet meer bij te zijn.
Hoe snel kunnen vriendschappen verwateren door werk, tijdgebrek, afstand etc. Om gelukkig te zijn hebben we anderen nodig. Anderen die mij waarderen en erkennen voor wie ik ben. We zijn niet voor niets sociale wezens.

5. IK WOU DAT IK MEZELF WAT MEER GELUKKIG HAD GEVOELD

“Carpé Diem” en “Momento Mori”. Beide uitspraken: “Pluk de dag” en “Gedenk te sterven” willen ons eraan herinneren dat het leven kort is en dat je er iets van moet willen maken. Moeten en Willen, het lijken tegengestelden, maar ze zijn de kanten van één medaille. Aan de ene kant moeten we in ons levensonderhoud voorzien, een loopbaan hebben, ons geld verdienen, studeren; dit alles is noodzakelijk om ons leven in stand te houden (Memento Mori), maar Liefde, Kunst, Literatuur, Vriendschap, Muziek dat is wat het leven mooi en zinvol maakt. Dagobert Duck tracht zijn kluis helemaal gevuld te krijgen met geld, maar het geluksdubbeltje kon hij niet vinden, of was hij telkens kwijt.

 

Wat hebben deze 5 punten gemeenschappelijk? De moed hebben om het in je leven ander te gaan doen. Het lef hebben het stuur van je leven in handen te nemen. We weten toch ondertussen wel wat het meervoud van lef is?…………..LEVEN

 

Door: Fred Kok